Het Paviljoen van Kookplaats is gesitueerd op het bedrijventerrein Arnhems Buiten. Dit voormalig Landgoed ‘Den Brink’ is een uniek stukje Arnhem met een rijke geschiedenis. Het landgoed maakte in de middeleeuwen onderdeel uit van de landerijen van klooster Mariëndaal. Inmiddels is de 50 hectare omgetoverd tot een kantorenpark, maar wel met veel respect voor de natuur en alle unieke elementen uit het verleden zijn behouden. Slechts 10% van het park is bebouwd en Mariëndaal draagt de bijnaam ‘de groene bedstee’ van Arnhem niet voor niets. In Arnhems Buiten vind je een sterk glooiend landschap met bebossing, fraaie beukenlanen, graslanden en sprengenbeken met vijvertjes.
Ons Paviljoen is een perfecte uitvalsbasis om even te relaxen of om een mooie wandeling te maken. De wandelroute Mariëndaal Arnhems Buiten leidt je in 5 kilometer langs de mooiste de plekken op het landgoed. Kom jij ook een keer langs? De wandelroutes vind je hieronder.
Den Brink, het gedeelte waar het Paviljoen van de Kookplaats staat was tot 1936 een landgoed. Dit landgoed maakte in de middeleeuwen onderdeel uit van de landerijen van het klooster Mariëndaal, Lichtenbeek, Boschveld, Warnsborn, Vijverberg, Hoog Erf en Westerheide. Al deze landgoederen zijn nu eigendom van de Stichting het Geldersch landschap, en zijn opengesteld voor bezoekers.
De wandeling van 5 kilometer zal u in ongeveer 1,5 uur langs de meest bijzondere plekken van landgoed Mariëndaal leiden. Mariëndaal is vooral bekend om haar “Groene Bedstee”. Het sterk glooiende landschap bestaat uit afwisseling van bos, fraaie beukenlanen, graslanden en sprengenbeken met vijvertjes. Op verschillende plaatsen op het landgoed zijn nog sporen te vinden van de rijke historie van dit prachtige gebied.
Startpunt van beide wandelroutes is in het Paviljoen van de Kookplaats. Wilt u een wandeling maken en aansluitend genieten van een high tea? Of start u liever met een uitgebreide lunch om daarna de inspirerende omgeving te verkennen?
Voor meer informatie en mogelijkheden kunt u contact opnemen met de Kookplaats.
TCN Arnhems Buiten bestaat uit verschillende gebieden die door tunnels en viaducten aan elkaar verbonden zijn. Dit is niet altijd zo geweest. Het gebied waar het Paviljoen van de Kookplaats staat is het eerste terrein dat in 1931 door de K.E.M.A. ( de NV tot Keuring van Elektrotechnische Materialen) werd aangekocht. Later werd ook een stuk van het landgoed Mariëndaal ( achter de spoorlijn), het terrein de Hes ( aan de andere kant van de Utrechtseweg en het terrein Rosande ( grenzend aan de Rijn) aan het park toegevoegd.
Sinds 1937 zijn er doorlopend binnen en buiten de gebouwen kunstwerken neergezet. De beeldenroute van 2,5 km voert u in een klein uur over een groot deel van de terreinen Den Brink en de Hes, en geven een goed beeld van zowel de kunstwerken als het parklandschap dat Arnhems Buiten zo bijzonder maakt.